V NR Ormoške lagune se vračajo številne ptice

Pomlad je v polnem zamahu in tudi tiste poznejše selivke so že prispele na svoja gnezdišča. Letošnjo pomlad, prvo po končani renaturaciji in novem dotoku vode v bazene, se je življenje v Lagune vrnilo v polnem zamahu.

 

V času selitve, od marca naprej, so se v lagunah ustavile reglje (do 75 os.), kreheljci (do 55 os.), race žličarice (do 13 os.), kostanjevki (2 os.), polojniki (do 7 os.), močvirski martineci (do 94 os.), togotniki (do 128 os.), pikasti martineci (do 22 os.), kozice (do 28 os.) in velike bele čaplje (do 11 os.). Od zanimivosti velja izpostaviti žličarko, jezerskega martinca, črnega martinca, grahasto tukalico, črnega škarnika, zlato prosenko, malega škurha in rdečenogo postovko.

 

Čeprav so Lagune izredno pomembno postajališče za ptice selivke, smo letos še posebej veseli številnih gnezdilk, ki so se vrnile na območje. Letos v lagunah tako gnezdi raca žličarica, reglja, konopnica, mokož, priba, mali deževnik, rjavi lunj, srpična trstnica, bičja trstnica, trstni cvrčalec, rumena pastirica, številni mali ponirki, zelenonoge tukalice, liske, mlakarice in rakarji. V gnezditvenem obdobju se redno pojavljata tudi pritlikavi kormoran in rjava čaplja, od pomembnejših gnezdilk okolice pa sta bila opazovana belorepec in črna štorklja.

 

Z novim dotokom vode in ustreznim uravnavanjem gladine v bazenih so se v NR Ormoške lagune ponovno vzpostavili ustrezni življenjski prostori, ki privabljajo številne ptice, kot tudi druge živali in rastline. V veliko pomoč pri vzdrževanju ustreznih življenjskih okolji so nam seveda tudi vodni bivoli, ki s pašo zmanjšujejo zarast. Čreda v NR Ormoške lagune sedaj šteje 17 živali.

 

Življenjski prostori se bodo izoblikovali še nekaj časa ter se nenehno spreminjali. Z zanimanjem bomo spremljali, kako se bo v Lagune vračalo življenje in kako se bo prilagajalo na nove razmere.

 

Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj