Prostovoljci zasadili rečni rokav in mejico

V petek, 8. maja in soboto, 9. maja smo skupaj s prostovoljci v Naravnem rezervatu Ormoške lagune izvedli delovno akcijo. Namen akcije je bil z vodnimi rastlinami zasaditi rokav, katerega smo renaturirali v mesecu marcu preteklega leta ter zasaditi mejico ob bazenih Ormoških lagun. Slednja bo vizualno izboljšala podobo rezervata ter zmanjšala motnje, ki jih lahko povzročajo obiskovalci.

V petek smo brodili po vodi…

V petek smo v rokav na zahodni strani rezervata zasadili nekatere avtohtone vodne rastline, značilne za takšne habitate; vodna perunika, vodni orešček, ščitolistna močvirka in rumeni blatnik. Na naše veliko presenečenje smo med delom v rokavu naleteli tudi na vodno grebeniko, redko vodno rastlino, katera je tudi ena izmed ciljnih vrst renaturacije rokava. S pojavljanjem te vodne rastline je namreč povezano tudi pojavljanje ovratniškega plavača, redke vrste vodnega hrošča.

…v soboto pa z njo zalivali avtohtone grmovnice.

V soboto smo nadaljevali z delovno akcijo in se v več skupinah odpravili za različnimi nalogami. Ena skupina je iskala grmovnice v naravnem rezervatu, druga je pripravljala luknje za rastline, spet tretja se je odpravila iskat grmovne vrste nekoliko dlje. Ob koncu dneva smo skupaj zasadili več kot 40 sadik avtohtonih vrst grmovnic; rdeči dren, navadni glog, trdoleska in črni trn. Akcijo zasajevanja grmovnih vrst bomo ponovili tudi v jeseni.

V prostovoljni akciji je sodelovalo 14 prostovoljcev, večinoma študentov Fakultete za naravoslovje in matematiko Maribor. Za trud in pomoč se vsem lepo zahvaljujemo in vas hkrati vabimo, da nam priskočite na pomoč tudi v prihodnje.

Prostovoljci so opravili odlično delo. foto: Damijan DenacPhoto: Tilen Basle
Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj