Prostovoljci so za breguljke zavihali rokave

Pretekla sobota je ob Dravi minila v znamenju prostovoljne delovne akcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Breguljke se že na poti proti svojim gnezdiščem, zato je bil skrajni čas, da zanje uredimo peščene stene ob reki Dravi. Na zboru v Dolanah se je zbralo 19 prostovoljcev, ki so v dobrih treh urah uredili več kot 70 metrov peščenih sten, kjer je v letu 2016 gnezdilo 64 parov breguljk. Nedaleč stran je z gnezdenjem že pričel vodomec, kateremu ob breguljki takšni ukrepi izdatno pomagajo. Reka namreč zaradi zmanjšanega pretoka vode nima moči, da bi takšne strukture (peščene stene) oblikovala sama.

 

Vsem udeležencem prostovoljne delovne akcije se lepo zahvaljujemo za vložen čas in trud. Verjamemo, da se bodo breguljke tudi letos vrnile, mi pa vam obljubimo, da vas bomo ob tem zagotovo obvestili.

 

Akcija urejanje peščenih sten za breguljko in vodomca je potekala v sklopu projekta »Obnova rečnega ekosistema nižinskega dela Drave v Sloveniji«, LIVEDRAVA, LIFE11 NAT/SI/882. Več o projektu in aktivnostih najdete na projektni spletni strani.

Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj