Pobijanju ptic ni konca!

Na Ormoškem jezeru je po mnogih letih lova na vodne ptice v zimah 2014/2015 in 2015/2016 vladal mir in lova ni bilo. Pa bo tako tudi to zimo?

 

V preteklosti se je lov na vodne ptice na Ormoškem jezeru odvijal redno vsako zimo, tudi s slovenske, predvsem pa iz hrvaške strani. V letu 2012 je DOPPS podal prijavo nezakonitega lova na Ormoškem jezeru, v letu 2014 pa je okrajno sodišče v Čakovcu kaznovalo lovsko družino Zelendvor s 15.000 kn kazni, (ne)odgovorno fizično osebo pa s 5.000 kn kazni. Kot zanimivost naj še izpostavimo, da delovanje imenovane lovske družine subvencionira občina Varaždin.

 

V letu 2014 je hrvaški BIOM (BirdLife partner na Hrvaškem) z dopisom o problematiki na Ormoškem jezeru naslovil vse odgovorne organe. Inšpektorat za varstvo narave je hitro odreagiral in HEP-u (Hrvatska elektroprivreda) izdal nalog za odstranitev vseh nezakonitih lovskih prež na jezeru, kar je bilo izvedeno že jeseni istega leta. V prihajajočih zimah je tako na jezeru vladal mir, lova ni bilo in prepričani smo bili, da se je lov na Ormoškem jezeru za zmerom končal.

 

V prejšnjem tednu nas je na jezeru pričakalo presenečenje, saj se je med 12. in 13. decembrom 2016 na jezeru pojavila nova nezakonita lovska preža. Zgrajena je bila na hrvaški strani jezera, nekaj metrov od nasipa. BIOM je ponovno hitro odreagiral in zahvaljujoč odzivnosti HEP je bila preža že 16. decembra 2016 uspešno odstranjena. Pticam na jezeru je tako ponovno omogočeno varno prezimovanje. Več o trenutnih zanimivih opazovanjih z Ormoškega jezera si lahko preberete v novici na spletni strani LIVEDRAVA.

 

Nad razmerami na jezeru bomo tudi v prihodnje pozorno bdeli in v primeru novih nezakonitih posegov ustrezno reagirali. V primeru, da na jezeru tudi sami opazite kakšno lovsko prežo ali lovsko aktivnost vas prosimo, da nas o tem čim prej obvestite.

 
O dogodku na jezeru so se razpisali tudi hrvaški kolegi pri BIOM-u, članek pa najdete TUKAJ.

2016_19_12_preza_ormoz3_hepPhoto: Tilen Basle


Attachments


Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj