Obisk Nacionalnega parka Nežidersko jezero

V sredo, 3. decembra smo bili ekipa iz Ormoških lagun s sodelavci na delovnem obisku pri kolegih v Avstriji, v Nacionalnem parku Neusiedlersee-Seewinkel. Namen obiska je bil bolje spoznati njihov način izvajanja paše s podolskim govedom in kar je nas bolj zanimalo, z vodnimi bivoli. Predstavili so nam kakšni so bili njihovi začetki, in kje so sedaj. S pašo so pričeli že leta 1988, leta 1996 so dobili prve bivole (dve kravi in eden bik), ki jih imajo sedaj že 57. Ker je pašno območje veliko imajo tudi približno 350 glav podolske govedi. Po njihovih izkušnjah so bivoli zelo hvaležne živali, saj dobro opravljajo svojo funkcijo v parku; paša in vzdrževanje ugodnih habitatov za ptice in druge organizme.


Na pašnik, velik 800 hektarjev jih izpustijo v mesecu maju, kjer se prosto pasejo do meseca novembra, ko se sami vrnejo k hlevu. Zimo skupaj s podolskim govedom preživijo znotraj obore s hlevom, kjer smo jih opazovali tudi v času našega obiska. V Nacionalnem parku so zelo zadovoljni s takšnim načinom vzrdževanja tako velikega območja, saj je cenovno ugodno, naravi prijazno in učinkovito.


Obisk Nacionalnega parka Neusiedlersee-Seewinkel je bil zelo uspešen in z velikim navdušenjem pričakujemo pomlad, ko bomo Naravnemu rezervatu Ormoške lagune v nastajanju podarili vodne bivole, ki bodo pravi vzdrževalci zelenih površin.


Hlev z oboroPhoto: Tilen Basle
Ekipa na obiskuPhoto: Tilen Basle


BivoliPhoto: Tilen Basle
Podolsko govedoPhoto: Tilen Basle
Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj