Delovni konec tedna v Ormoških lagunah.

Petek, sobota in nedelja, 9.-11.5.2014, so v lagunah minili nadvse delovno. V petek je najprej 21 študentov drugega letnika Fakultete za naravoslovje in matematiko, smer Ekologija z naravovarstvom, pri predmetu Uvod v varstvo narave, opravilo tukaj terenske vaje. Podrobno so spoznali naravni rezervat v nastajanju in se seznanili s prihodnjimi načrti.


Dalje je v petek popoldne in soboto skupina teh študentov skupaj z drugimi prostovoljci izvedla še delovno akcijo, kjer smo izčrpali vodo iz desnega okroglega usedalnika in rešili vse živali, ki so se tam ujele – pretežno žabe. Usedalnik bomo namreč v kratkem zasuli. Živali in vodne rastline iz usedalnika smo preselili v renaturirani jarek, ki je nastal v akciji C.3.


Istočasno smo začeli z ravnanjem kupov zemlje na zahodni strani lagun, kar smo zaključili v nedeljo. Površino smo splanirali, na njej pa bomo vzpostavili ekstenzivni travnik, namenjen krmi za pašno živino. Iskreno se zahvaljujemo TSO v likvidaciji, kjer so nam brezplačno posodili delovni stroj za zemeljska dela, in vsem prostovoljcem za pomoč.


Študentje v lagunah.Photo: Tilen Basle
Reševanje živali iz usedalnika.Photo: Tilen Basle
Urejanje površine za travnik.Photo: Tilen Basle
Površina za travnik je pripravljena.Photo: Tilen Basle


Attachments


Damijan Denac

Damijan Denac

Damijan Denac

Damijan Denac
Design: Polonca Peterca
Developer: Uroš Orešič in Gregor Sušanj